Uit historische stukken blijkt dat men Sicilië in de Oudheid de naam “Trinacria” gaf. Letterlijk vertaald is dit “de Drie Hoeken”. Wanneer je de kaart Sicilie bekijkt, begrijp je meteen waarom het eiland deze benaming kreeg. Sicilie heeft een oppervlakte van bijna 26.000 m², ligt ongeveer 3 kilometer van het Italiaanse vasteland (vanuit Messina) en zo’n 140 km van Afrika. Het eiland wordt omringd door water: in het zuiden door de Middellandse Zee, in het noorden door de Tyrrheense Zee en in het oosten door de Ionische Zee.
Kaart Sicilie plattegrond
Geografie Sicilie
Uit de kaart Sicilie kan je makkelijk afleiden dat een groot gedeelte van het land heuvelachtig is, met name 60 procent. 24 procent is bergachtig en de overgebleven 16 procent is vlak. De belangrijkste bergketen loopt 200 km parallel aan de noordkust en heet de Appennino Siculo. Deze keten bestaat uit drie massieven: de Madonie, de Nebrodie en de Peloritani.
West-Sicilie is qua geografie complexer. De laagvlakten van Trapani en Marsala zijn bedekt met kleine hellingen, stroken olijfbomen en wijngaarden. In het Zuid-Oostelijke gedeelte kan je dan weer een gebied met hooglanden en valleien terugvinden.
Binnenland Sicilie
In het binnenland van Sicilie kan je al snel het tekort aan water terugzien. Het eiland heeft een slechte waterdistributie en er is zeer onregelmatig sprake van neerslag. Dit heeft tot gevolg dat er maar een paar rivieren zijn, waarvan het merendeel droog staan. De grootste rivieren zijn de Dittaino, de Simeto en de Gornalunga.
Etna
Je kan er op de kaart Sicilie niet naast kijken, de Etna. De Etna bevat het hoogste punt van het hele eiland (namelijk 3323 m) en is één van de actiefste vulkanen van Europa. Deze vulkaan is ontstaan omdat Sicilie op grote breuken in de aardkorst ligt, met het gevolg dat het eiland vaak wordt geteisterd door aardbevingen. Dezelfde aardbevingen hebben de Eolische eilanden langs de noordkust en de inactieve vulkanen van Pantelleria en Linosa gevormd.
Kust Sicilie
Sommige delen van de kust zijn jammer genoeg aangetast door industrie en vervuiling (met name rond Augusta en Gela). Het merendeel van de kust is gelukkig nog steeds beeldschoon. Dit zijn onze persoonlijke aanraders: reservaat Zingaro, Capo San Vito (vlakbij Palermo), de stranden van Noto Marina en Cala Bernardo (vlakbij Syracuse), Cefalu en Porto Palo (vlakbij Selinunte).
Vegetatie Sicilie
De vegetatie is even gevarieerd als het landschap. De wisselende hoogtes, de vruchtbare gronden en het klimaat in Sicilie (zachte winters en hete zomers) zorgen ervoor dat er grote verscheidenheid aanwezig is aan bloemen, planten en bomen. Tijdens het voorjaar zorgen de perzik-, amandel- en sinaasappelbomen voor geurige bloesems. Tarwevelden zijn in grote getale aanwezig op de laagvlakten. Op bergvlakten kan je dan weer beuken, kastanjebomen en steeneiken terugvinden in grote bosrijke gebieden. Vooral in het binnenland zal je op de heuvels vaak cactussen, palmbomen, aardbeibomen en agaves terugvinden.
Rondom de Etna is er een zeer vruchtbaar gebied waar je ongeveer 1500 soorten vegetatie kan terugvinden. Op het gehele platteland is er ook sprake van een overvloed van wilde bloemen: irissen, narcissen, klaprozen, …